Οι δασμοί Τραμπ φέρνουν πιο κοντά την Ινδία με την Κίνα Ημερομηνία:
Σήμερα 7/8/2025, 06:56 - Εμφανίσεις: 14
Την Κίνα θα επισκεφτεί για πρώτη φορά μετά από εφτά και πλέον χρόνια ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με πηγή από τους κυβερνητικούς κόλπους που επικαλείται το Reuters.
Κίνηση που ερμηνεύεται ως μια περαιτέρω ένδειξη διπλωματικής αναθέρμανσης με το Πεκίνο, καθώς οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται.
Ο Μόντι θα μεταβεί στην Κίνα για τη σύνοδο κορυφής του πολυμερούς Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που ξεκινά στις 31 Αυγούστου.
Το ταξίδι του πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η σχέση της Ινδίας με τις ΗΠΑ αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων χρόνων, από τότε που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τους υψηλότερους δασμούς μεταξύ των ασιατικών χωρών σε προϊόντα που εισάγονται από την Ινδία.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Σήμερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων δασμών 25% στην Ινδία, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των επιβαρύνσεων στο 50%, ως απάντηση για την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου από την κυβέρνηση του Νέου Δελχί.
Τι δήλωσε ο Τραμπ πριν επιβάλει τους δασμούς στην Ινδία «Διαπιστώνω ότι η κυβέρνηση της Ινδίας εισάγει επί του παρόντος, άμεσα ή έμμεσα, πετρέλαιο από τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε εκτελεστικό διάταγμα.
«Κατά συνέπεια, και όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, τα προϊόντα προέλευσης Ινδίας που εισάγονται στο τελωνειακό έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών θα υπόκεινται σε πρόσθετο δασμό 25%», προστίθεται στο διάταγμα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η επίσκεψη του Μόντι στην κινεζική πόλη Τιαντζίν για τη σύνοδο κορυφής του SCO, της ευρασιατικής ομάδας όπου περιλαμβάνεται τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη του από τον Ιούνιο του 2018.
Ακολούθως, οι σινο-ινδικές σχέσεις επιδεινώθηκαν απότομα το 2020, μετά από την στρατιωτική σύγκρουση κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους με τα Ιμαλάια.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Ο Μόντι και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχαν συνομιλίες στο πε...